Пролетно почистване на дома – идеи и съвети

Пролетно почистване на дома

Какво включва едно пролетно почистване на дома? С идването нас пролетта, по-дългите дни и по-топлото време, идва и желанието да почистим и подредим дома си. Осигуряването на свежест и чистота в дома е начин да се почувствате още по-добре, продуктивни и мотивирани с настъпващата пролет, да внесете хармония и уют и да се отървете от ненужните вещи.

Пролетните дни са по-цветни, по-хубави, слънцето залязва по-късно, а енергията ви вероятно е повече отколкото през зимата. Е, не чакайте дълго, за да освежите къщата или апартаента си, защото едно пролетно почистване на дома ще повлияе позитивно на цялостното ви настроение.

За да е по-ефективно, бързо и приятно за вас пролетното почистване, има няколко лесни стъпки, които може да спазване. Това за някои досадно занимание, може да стане лесно като детска игра с правилната организация и малко подготовка преди да започнете.

Планирайте пролетно почистване на дома и направете организация

Изберете си точна дата, в която сте по-свободни и ще можете да отделите достатъчно време на започването на пролетното почистване. Не е хубаво да го правите просто сте го решили на момента, защото може да е неефективно и да го направите на половина, ако имате други планове за деня. С избора на точна дата, ще можете да се съсредоточите изцяло върху това и да отделите внимание на всяка стая от дома си.

Също така направете списък на кои места от дома си искате да се съсредоточите повече, какви препарати и почистващи средства ще са ви нужни. Можете да опишете идеи за организация на гардероб, подредба на дрехите, като ги разделите на зимни и летни например или по цветове. Също може да нахвърляте идеи за организацията на кухненските принадлежности, като опишете в кой шкаф на кухнята какво, за да стане подредено и да намирате всичко лесно.

Също така погледнете какви почистващи средства имате у дома и дали се налага да закупувате нови. Това ще ви спести неприятни изненади, че нямате точния препарат за чистене в процеса. Хубаво е да закупите специализирани препарати за всяка част на дома – прозорците, пода, мебели, плотове и други. С използването на подходящи почистващи препарати и меки кърпи ще осигурите свежест, чистота и блясък на всяка част от дома ви.

Бъдете последователни

Имайте предвид, че пролетно почистване може да отнеме повече от един ден. Особено, ако домът ви е по-голям или не сте отделяли време да чистите и организирате вещите си скоро, се въоръжете с търпение.

Започнете последователно, като избере стая за всеки от дните, в които ще чистите. Започнете с почистването на праха от мебелите, декорациите и всички предмети по тях, които често трупат големи количества прах. Внимавайте какви препарати използвате за повърхностите, за да не им навредите. Използвайте микрофибъри меки кърпи и внимателно избършете цялата събрала се прах.

След това, ако времето навън го позволява, преминете към прозорците. Чистенето на прозорците отвън и отвътре може да е много досадно занимание, но определено ще промени атмосферата и  светлината в стаята. Ще се радвате на кристално чиста гледка и уютен и светъл дом. Ако имате пердета, при почистването на прозорците е моментът да ги свалите ида ги изперете или да ги дадете на професионалисти, които да ги почистят.

Същото важи и за килими, пуснете прахосмукачка и при по-сериозни замърсявания е добре килимите да се изперат, за да са отново свежи и да ухаят приятно. Почистете меките мебели (като например дивана, ако по него има замърсявания), пуснете прахосмукачка по целия под. След това избършете пода с подходящ препарат, за да почистите в по-голяма дълбочина, да освежите повърхността и да го направите по-лъскав и красив.

При пролетно почистване на дома – организирайте вещите си и декорирайте

След като почистите стаята основно идва време за организация на вещите и декорирането. Изхвърлете всички стаи и ненужни вещи, за да направите дома си по-просторен и подреден. Добавете свежи акценти, използвайки декоративни елементи, картини или снимки, за да създадете още по-приятна атмосфера и уют.

Пролетното почистване ще направи дома ви по-подреден, приятен и красив. Вие със сигурност ще с чувствате още по-добре, когато си почивате вкъщи или каните гости на чай или кафе. С тези прости стъпки можете да направите пролетното чистене на дома лесно и приятно, а след това да се насладите на отличния резултат и да сте доволни от себе си!

Rate this post
Цветомир Борисов

Цветомир Борисов

Казвам се Цветомир Борисов и съм роден през 1993 г. в гр. Велико Търново. От най-ранна детска възраст разбрах, че имам страст към чистенето и организирането. Докато другите деца играеха навън, аз често намирах радост в подреждането на играчките си и почистването на дома.

Предишна публикация