Как да почистим дивана ефективно – 5 практични идеи

Как да почистим дивана ефективно

5 практични идеи как да почистим дивана перфектно и ефективно! Диванът е мястото в дома, където спокойно можете да релаксирате след тежък ден, да се съберете със семейство и приятели за приятни разговори, следобедно кафе, интересен филм. Място, на което много от хората предпочитат да четат книги, през уикенда или просто да поседят, наслаждавайки се на свободното си време.

Поради честота на ползване на диваните за релаксация, събирания с приятели и време със семейството, тази мебел се цапа значително бързо. По дивана се събира прах, косми от домашни любими, различни замърсявания с храна, напитки, които често се разливат и други нечистотии, нарушаващи външния му вид и водещи до липсата на комфорт при използване.

Вероятно предпочитате да е чисто и уютно в дома ви? Е, чистият диван създава голяма част от уюта и визията на дома и не бива да подценявате редовната грижа за тази мебел.

Как да почистим дивана

Да действаме сами или да се доверим на професионалисти? Ако често си задавате въпроса „как да почистим дивана“ и се чудите дали можете да го направите сами или да се доверите да професионално почистване, то отговорът му е комплексен. Независимо дали използвате професионални услуги или не, е хубаво регулярно да почиствате и поддържате вида на вашите дивани сами. Грижата към тях, пазенето им от външни влияния и полагането на елементарни усилия към вида им, ще удължи живота на тази мебел и на естетическите ѝ качества.

Имайте предвид, че различните материали имат различни специфики и методи на почистване. Спазвайте инструкциите на производителя и не използвайте средства, които не са предназначени за съответните материали. Приготвили сме ви няколко метода, с които успешно да премахнете различните замърсявания от дивана за различните материи.

Домашни методи как да почистим дивана ефективно

Има няколко домашни метода за почистване, които да включите в редовната поддръжка на диваните си и с които да премахнете част или всички от натрупалите се замърсения. Действието им е спрямо степента на замърсяване, но със сигурност, ако не всички мръсотии, то поне голяма част от тях ще изчезнат.

За дивани с текстилна тапицерия най-простия метод за редовно почистване е използването на прахосмукачка. Така успешно ще съберете натрупалите се влакна, косми и прах по дивана.

За почистване може да използвате и мека четка, с която да съберете мръсотията, а след това да изперете калъфките на възглавниците или седалките на дивана на ръка или в пералня с подходяща програма. Ако има петна по останалата част от тапицерията, използвайте препарат за почиства на петна от текстилни материи. Това ще доведе до свеж аромат и чист външен вид на дивана.

Друг метод за почистване на текстилни дивани е използването на сода бикарбонат (NaHCO3) за премахване на неприятни миризми. Изсипете содата по дивана, оставете я да действа за няколко часа и я съберете с прахосмукачка.

За кожени дивани поддръжката се случва малко по-различно,, тъй като кожата е чувствителен материал. Подходящ начин за почистването им вкъщи е да използвате микрофибърна кърпа, за да съберете събралата се прах и мръсотии по дивана. Можете да използвате различни препарати, за почистване на кожа върху кърпата, като избягвате агресивни продукти и химикали.

Професионално почистване

За по-замърсени и използвани дивани професионалното почистване на мека мебел е отличен вариант, който ще върне свежестта и естетическите им качества. Всъщност професионалното почистване на дивани е добре да се ползва независимо каква степен е замърсяване, защото чрез него ще се почисти дивана в дълбочина.

Специалистите в областта разполагат с различни професионални препарати и техника, с която могат успешно да премахнат и най-упоритите петна и замърсяванията, натрупали се в по-дълбоките слоеве на дивана. Те ще го направят без да увредят тъканите и според особеностите и изискванията на всяка материята, от която е диванът.

Има различни фирми за почистване, от чиито услуги може да се възползвате, а по-подробна информация за професионалното почистване, може да прочетете в блога на сайта ни.

За най-добър ефект комбинирайте редовното чистене на дивана вкъщи с професионалното и ще имате отлични резултати.

5/5 - (1 vote)
Цветомир Борисов

Цветомир Борисов

Казвам се Цветомир Борисов и съм роден през 1993 г. в гр. Велико Търново. От най-ранна детска възраст разбрах, че имам страст към чистенето и организирането. Докато другите деца играеха навън, аз често намирах радост в подреждането на играчките си и почистването на дома.

Предишна публикация
Следваща публикация