Почистване на сушилня за дрехи и поддръжка

Почистване на сушилня за дрехи

Почистване на сушилня за дрехи и нейната поддръжка. Сушилнята е електроуред, който става все по-популярен в домакинството. Това е така, защото сушилнята предлага удобството на бързото изсушаване на дрехите.

Вместо да отделяте време и усилия да ги простирате, вие просто за няколко секунди трябва да извадите прането от пералнята и да го преместите в сушилнята. Това е изключително удобно особено през студените дни, когато дрехите съхнат бавно.

Със сигурност това е главната причина, поради която много хора смятат, че закупуването на сушилня е една добра инвестиция за техния дом. Правилната поддръжка на всеки електроуред гарантира по-дълъг експлоатационен период и това важи с пълна сила за сушилните.

Съвети за почистване на сушилня за дрехи и как да я поддържате чиста

Преди да закупите нов електроуред и да започнете да го използвате ежедневно, трябва да знаете какви са начините да го поддържате чист. По устройство сушилнята е много подобна на пералнята. Единствената разлика, е че сушилнята няма помпа за вода.

Това от една страна не предполага наличието на по-сериозни проблеми. Ако поддържате сушилнята си, може да я използвате дълги години. Следвайки тези няколко съвета за почистване и поддържане на сушилнята, може да не се притеснявате за настъпването на повреди.

Веднъж месечно пускайте програма за почистване на барабана

Дори и след като са изпрани някои дрехи все още могат да оставят власинки по барабана на сушилнята. За да избегнете това и дрехите ви винаги да са чисти е препоръчително веднъж месеца да пускате програмата за почистване на сушилня за дрехи, която всяка сушилня има. След това забършете барабана с кърпа, за да сте сигурни, че всички власинки са отстранени.

Почистване на сензорите за влага на сушилнята

Тези сензори са важни, защото определят остатъчната влага в прането. От тях зависи колко време ще работи сушилнята, за да отстрани тази влага. Сензорите са разположени на ребрата на барабана. Те са податливи на варовиковите отлагания от водата, което е главната причина за нарушаване на тяхната работа. Когато сензорите не работят, сушилнята може да спре работа без прането да е напълно сухо.

Най-ефикасният начин да отстраните варовиковите замърсявания е с помощта на оцет. Сложете малко разреден оцет на микрофибърна кърпа и забършете сензорите. След това ги оставете да изсъхнат добре преди да използвате сушилнята.

Редовно почистване на филтъра от прах

Филтърът на сушилнята е мястото където се събират мъхчетата и прашинките от дрехите, които се сушат. Този филтър се вади и почиства лесно. Според някои производители на сушилни, честотата на почистване зависи от това колко често използвате сушилнята.

Други производители препоръчват филтъра да се чисти след всяко използване на сушилнята. Ние ви съветваме да го правите често и ако забележите тенденция филтърът да е много мръсен може да започнете да го почиствате след всяко пускане на уреда.

След като приключите с почистването на филтъра обърнете внимание и на района около него. Избършете с влажна кърпа повърхността на района около филтъра и кухините между ситото на машината.

Почистване на сушилнята за дрехи не може без чистене на резервоара за вода

Резервоарът за вода на сушилнята трябва да се изпразва редовно. Това ще предотврати появата на мухъл и миризми, които могат да увредят вашите дрехи. Има два вида резервоари за вода – кондензатор или термопомпа.

За да почистите резервоара трябва първо да знаете къде се намира той. Местоположението му варира при някои модели, но основно се намира отпред до контролните панели. След като намерите резервоара внимателно го издърпайте и излейте събралата се вода в мивката.

Следващата стъпка е да почистите резервоара като първо го изплакнете с вода. Забършете го, за да сте сигурни, че сте отстранили меки или твърди частици, които може да са попаднали в него. След това го поставете на мястото му.

Ето, че не е толкова трудно да поддържате сушилнята чиста. Ако следвате тези съвети за почистване на електроуреди ще увеличите безспорно живота им. Закупуването на нова сушилня едва ли част от плануваните ви домакински разходи, за това отделете време за да поддържате този уред.

5/5 - (2 votes)
Цветомир Борисов

Цветомир Борисов

Казвам се Цветомир Борисов и съм роден през 1993 г. в гр. Велико Търново. От най-ранна детска възраст разбрах, че имам страст към чистенето и организирането. Докато другите деца играеха навън, аз често намирах радост в подреждането на играчките си и почистването на дома.

Предишна публикация
Следваща публикация