Почистване на петна от кафе – как го правим

Почистване на петна от кафе

Почистване на петна от кафе – как го правят професионалистите и възможно ли е наистина? Колкото и да внимаваме, рано или късно е много вероятно да разлеем кафе върху килим, канапе, калъфка на възглавница, покривка или друг тип текстил, който е скъп за нас.

Това е почти неизбежно, най-вече заради човешката невнимателност, която не можем да премахнем изцяло.

Едва ли има някой, който не е преживявал ужаса от разливащото се кафе върху любимия диван например. И тъй като ние сме сигурни, че това се е случвало на всички, държим да уточним как точно да се справите с „белята“, без да се налага да изхвърлите цялата тапицерия на мебелите.

Първоначално е важно да проверите инструкциите за почистване върху етикета на зацапания текстил, за да не стигне до повреждане на материала. Важен предварителен момент, който не трябва да забравяте е да не почиствате залятата зона с топла вода, а точно обратното – със студена. Зацапването трябва да бъде добре почистено преди да го поставите в пералнята или сушилнята за следващ етап.

Може да звучи странно, но следите от кафе са едни от най-упоритите и могат да ви създадат неприятности, които със сигурност не желаете. Ето и едни от най-добрите начини да се справите с този вид замърсявания, без да има нужда от притеснения.

Почистване на петна от кафе – как да се справим

  1. Ако изцапването е все още влажно, попийте го с помощта на хартиена салфетка или мека кърпа.

Това ще помогне да премахнете останалата течност, която може да се разлее и да направи замърсяването още по-голямо. С тази първа стъпка ще се улесните максимално в следващите такива за абсолютното почистване.

  1. Изплакнете със студена вода.

Ако повредената тъкан е върху дреха или друг малък на размер текстилен аксесоар просто го поставете под струя студена вода от обратния край на изцапаната зона. Задръжте така от около 3 до 5 минути.

Изтрийте внимателно и нежно, докато е под струята студена вода. Повторете тази процедура няколко пъти. Ако нужното място за пране е върху килим или мокет, можете да се справите на място със студена вода.

  1. Добавете почистващ препарат ако е нужно.

Ако няма резултат, след като сте го третирали със студена вода, то е време за по-крути мерки. Втрийте в замърсеното място малко препарат за почистване на дрехи, докато повърхността се изчисти. След това оставете около 5 минути. Изтрийте третираното място и измийте със студена вода.

  1. Друг начин е да опитате на почистите зацапаното място с помощта на оцет

Ако все пак този проблем се окаже от най-упоритите се опитайте да се справите с него с оцет. Смесете малко прах за пране с еднакво количество бял оцет и вода. С получената паста третирайте скрита част от тъканта, за да прецените дали сместа не би я повредила или обезцветила.

Ако всичко е наред, третирайте с получената смес. Използвайте четка за зъби, за да втриете средството за почистване в замърсената част, след което изплакнете добре.

Тези са едни от най-добрите методи за почистване на такъв вид сериозни петна от текстил. И с помощта на няколко съвсем обикновени средства вие ще успеете да се справите с упоритите петна, без да се налага да използвате по-сериозни методи за това.

Ако не успявате да се справите с тези упорити петна, които несъмнено са тормозили всеки един човек на тази планета, обърнете се към фирма за професионално почистване на домове и офиси в София Борисов КЛИЙН, за да разрешите този проблем по най-ефикасния и професионален начин.

5/5 - (1 vote)
Цветомир Борисов

Цветомир Борисов

Казвам се Цветомир Борисов и съм роден през 1993 г. в гр. Велико Търново. От най-ранна детска възраст разбрах, че имам страст към чистенето и организирането. Докато другите деца играеха навън, аз често намирах радост в подреждането на играчките си и почистването на дома.

Предишна публикация
Следваща публикация